Προβολή ταινίας για Α’ & Β’ τάξεις

Μία άκρως πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ταινία κινουμένων σχεδίων θα προβάλει η βιβλιοθήκη του σχολείου μας για τους μικρούς μας φίλους αυτή την

Κυριακή, 31 Μαρτίου και ώρα 19:00…

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΕΛΩΝΑ (2016 – 77′)

 αποτελεί μια ιδιαίτερη ταινία, η οποία θα συνεπάρει τους μικρούς θεατές με την υπέροχη εικόνα, τη μουσική της και την παντελή απουσία διαλόγων και θα δώσει τροφή για σκέψη με την γλυκιά ποιητική της αλληγορική ιστορία .

Η ιστορία ακολουθεί τον ναυαγό, που μετά από μια μεγάλη θαλάσσια καταιγίδα ξυπνά σε ένα απομονωμένο μικρό νησί, κατοικούμενο μόνο από μερικά ακίνδυνα ζώα. Γρήγορα εξερευνεί το νησί, βρίσκοντας τροφή και νερό, ενώ δεν αργεί να φτιάξει μια σχεδία, έτοιμος να εγκαταλείψει το νησί. Όμως, μια μυστηριώδης θαλάσσια δύναμη, καταστρέφει την σχεδία, εμποδίζοντας την διαφυγή του. Μετά από μερικές διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες, ο άνδρας καταλαβαίνει ότι η αιτία του κακού είναι μια μεγάλη κόκκινη χελώνα.  
Οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες είναι αρκετές, θίγοντας φιλοσοφικά ζητήματα, όπως το τι κάνει έναν τόπο σπίτι, για έναν άνθρωπο ή πως μπορούμε, ακόμα και κάτω από δυσάρεστες συνθήκες, να βρούμε την ευτυχία. Ο ναυαγός αρχικά είναι απελπισμένος και ψάχνει αγωνιωδώς διαφυγή από το νησί, όπως μαρτυρούν οι σκηνές των ονείρων. Όμως, όταν γνωρίζει την χελώνα/ κοπέλα τα όνειρα σταματάνε και ο άνδρας φαίνεται να είναι ευτυχισμένος με τις φαντασιώσεις που του προσφέρει το νησί. Ενδεικτικά είναι και τα αρχικά μακρινά πλάνα, που αντικαθίστανται από χαρούμενες οικογενειακές σκηνές και  τα οποία φανερώνουν την μοναξιά του, αλλά παράλληλα και την απεραντοσύνη και το μεγαλείο της φύσης. Αυτό αποτελεί και το άλλο κεντρικό θέμα της ταινίας : η σχέση του ανθρώπου με την φύση.

Η ταινία απευθύνεται στους μαθητές των Α’ & Β’ τάξεων και στους γονείς τους και έχει διάρκεια 77 λεπτά…

Σας περιμένουμε…

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print