Από την Ελευθερία στη……Βιβλιοθήκη

Εξ΄αφορμής σχετικής εργασίας στο μάθημα της Γλώσσας, η Δ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας Ελευθερίας.
Οι μικροί μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους των γραφείων και παρακολούθησαν προσεκτικά τον δημοσιογράφο κο Δημήτρη Πλεμμένο να αναλύει τον τρόπο λειτουργίας της εκδοτικής ομάδας αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των δημοσιογράφων, του γραφίστα, του υπεύθυνου ύλης και του αρχισυντάκτη. Τα παιδιά έμαθαν πώς γίνεται η συλλογή των πληροφοριών, πώς συντάσσεται ένα άρθρο, τη διαφορά του τελευταίου από το ρεπορτάζ και παρακολούθησαν εντυπωσιασμενα σχετικό βίντεο για την εκτύπωση του φύλλου της εφημερίδας, οι σελίδες του οποίου, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιες του 8 ! Τέλος, είδαν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας το οποίο κυκλοφόρησε το 1821 με την ονομασία “Σάλπιγξ Ελληνική” για να απαγορευθεί (μετά και την κυκλοφορία του 3ου φύλλου) λόγω λογοκρισίας.
Αφού ευχαριστήσαμε τον κο Πλεμμένο και το υπόλοιπο προσωπικό για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, συνεχίσαμε πεζή για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή τίτλων ποικίλης θεματολογίας και βέβαια ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα και τον τρόπο δανεισμού. Ακολούθως είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν (με την ευγενική παρέμβαση της κας Κουμάντου-προέδρου της Βιβλιοθήκης και κατ΄εξαίρεση των προγραμματισμένων προβολών) το πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και να διαπιστώσουν τις διαφορές μεταξύ αυτού και της διαδικασίας ανακύκλωσης.
Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές/τριες αναγνώρισαν την αξία του προγράμματος και συνειδητοποίησαν την ανάγκη υιοθέτησης των πρακτικών του, προς εξοικονόμηση πόρων και α΄υλών!

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print