Δράση της Στ’ τάξης για το 1821

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες προσκάλεσαν εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 11:00 π.μ., σε μια διαδικτυακή παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης «Πως θυμόμαστε την επανάσταση του 1821; Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας». Την παρουσίαση έκανε η Δρ. Ιουλία Πεντάζου, Ιστορικός του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Έτσι λοιπόν η σχολική μας βιβλιοθήκη πήρε το έναυσμα και αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό.

Λίγα λόγια για την εκπαιδευτική δράση από τον ιστότοπο του Κέντρου Έρευνας για τις ανθρωπιστικές επιστήμες (click στην εικόνα):

«Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821;» – Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας

Σύντομα θα γιορτάζουμε την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η Επιστημονική Επιτροπή του ερευνητικού προγράμματος «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» προτείνει στην εκπαιδευτική κοινότητα μία δράση Τοπικής Ιστορίας, προσκαλώντας μαθητές να μελετήσουν «πώς θυμόμαστε» το παρελθόν και να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή και του αρχειονόμου.

Λίγα λόγια για το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο»

Το ερευνητικό πρόγραμμα βασίζεται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει διαφορετικού τύπου αρχειακό υλικό (έγγραφα, έργα τέχνης, αρχεία ήχου) για όψεις της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το υλικό αυτό, που βρίσκεται αποθηκευμένο σε Αρχεία, Βιβλιοθήκες και Συλλογές όλης της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος τεκμηριώνεται επιστημονικά, φωτογραφίζεται και καταχωρείται σε μια βάση δεδομένων. Μία σειρά λέξεων-κλειδιά, θα επιτρέπει εύκολη αναζήτηση στα τεκμήρια της βάσης.

Πέρα από τον τεράστιο όγκο υλικού που θα είναι διαθέσιμο στην ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, το ερευνητικό πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» θα προσφέρει επίσης μία ψηφιακή βιβλιοθήκη για θέματα της καθημερινής ζωής αλλά και «ψηφιακά εκθέματα» που θα στηρίζουν εκπαιδευτικές προτάσεις.

Περιγραφή της σχολικής δράσης

Στόχος της προτεινόμενης δράσης είναι να εντοπιστούν στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται η σχολική μονάδα υλικά τεκμήρια που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821: μνημεία και ηρώα, δρόμοι, πλατείες, βιβλία, αντικείμενα τέχνης, κ.ά. Στη συνέχεια, οι σχολικές ομάδες καλούνται να πραγματοποιήσουν έρευνα για τα υλικά τεκμήρια που εντόπισαν και να καταγράψουν τα στοιχεία σε μια ειδική ψηφιακή φόρμα διαδικτυακά.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού με σκοπό να εξοικειωθούν με την δουλειά του ιστορικού αλλά και να καταλάβουν πως η ιστορία αποτυπώνεται στο σήμερα διαμορφώνοντας τις επιλογές μας αλλά και την κοινωνική  μας συνείδηση.

Στόχος μας δεν αποτελεί η απλή καταγραφή των μνημείων που υπάρχουν στην πόλη μας αλλά η εις βάθος κατανόηση των πηγών και η σύνδεσή τους με τα ιστορικά γεγονότα. Για το παραπάνω λόγο ζητήσαμε βοήθεια από τους ειδικούς. Την Παρασκευή 12-2-2021, μέσω τηλεδιάσκεψης webex μας παρουσίασε τις μεθόδους ιστορικής έρευνας, τα εργαλεία του ιστορικού και την διάκριση των πρωτογενών και δευτερογενών πηγών της ιστορίας η κυρία Ζέτα Παπανδρέου, καθηγήτρια Διδακτικής της Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Την ευχαριστούμε θερμά που μας εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο με ποιο τρόπο πρέπει να εργάζεται ένας ιστορικός επιστήμονας και πως πρέπει να αντιπαραθέτει τις πηγές με σκοπό να ανακαλύψει την αλήθεια.

Λίγα λόγια για την κυρία Παπανδρέου:

Ζέτα Παπανδρέου

Η Ζέτα Παπανδρέου είναι διδάκτωρ Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας (Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου). Έχει εκπονήσει Master στην Ιστορία και Διδακτική της Ιστορίας (Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών). Τα ερευνητικά πεδία με τα οποία ασχολείται είναι η διδασκαλία επίμαχων και τραυματικών ιστορικών γεγονότων (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Γερμανική κατοχή και άσκηση αντιποίνων στην Ελλάδα) όπως, επίσης, και το θεωρητικό πλαίσιο της Διδακτικής της Ιστορίας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με σκοπό την ενημέρωση και τον προβληματισμό τους σε ζητήματα που αφορούν την άσκηση αντιποίνων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα (1946 – 1949), τη μετανάστευση και το προσφυγικό. Είχε συμμετοχή στην εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες γύρω από το αντικείμενό της και έχει δημοσιεύσει τα πορίσματα των ερευνών της σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά.

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print