Εγκαίνια Βιβλιοθήκης

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σχολείο μας και σας ευχαριστούμε πολύ που είσθε μαζί μας.

?Πάντα φανταζόμουνα ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης? έχει δηλώσει ο Χορχέ Λούις Μπόρχες, μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ου αιώνα.

Το βιβλίο είναι ίσως το πιο σημαντικό αγαθό του πολιτισμού.

Ένα ταξίδι της σκέψης στο χρόνο, ένα παράθυρο στον κόσμο.

H σημαντικότερη προσφορά του είναι η ηθική και πνευματική καλλιέργεια, η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου , η επαφή με τα ανθρώπινα δημιουργήματα, με τα μεγάλα ιστορικά, πολιτικά, πνευματικά πρόσωπα και γεγονότα.
Ζούμε εποχή δυσκολιών, κρίσης αξιών αλλά και προκλήσεων, ο ρόλος του σχολείου είναι κρίσιμος για το μέλλον των νέων ανθρώπων και της πατρίδας. Τα εφόδια που οφείλει να παρέχει σήμερα το σχολείο αποτελούν ευκαιρίες για κοινωνική πρόοδο αύριο.
Οι εκπαιδευτικοί, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο, με το κύρος τους, την αυτενέργεια, την καινοτομία, την ανάληψη πρωτοβουλιών καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Tο σύγχρονο σχολείο χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς αποκλεισμούς πρέπει να είναι ανοιχτό. Να προσαρμόζει τις διδακτικές του προσεγγίσεις στις ανάγκες των μαθητών του , να έχει κουλτούρα την ανοχή στη διαφορετικότητα, την ενίσχυση των αδυνάτων , την ενθάρρυνση της συμμετοχής, την αλληλεγγύη , την ενίσχυση της δημιουργικότητας.
Το ανοιχτό σχολείο συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες. Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση με ουσιαστική συνεργασία εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Παρατηρούμε όμως πως σε απλά ζητήματα να υπάρχει δυστοκία ,παράδειγμα ενώ δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία σχολικών κτιρίων , είναι παράλογο οι υποδομές να μην αξιοποιούνται, να κλείνουν τα σχολεία τους χώρους και τα νέα παιδιά να πηδούν κάγκελα και συρματοπλέγματα, προκειμένου να παίξουν.
Δυστυχώς, η πολιτεία διαχρονικά αντιμετωπίζει την εκπαίδευση , την παιδεία με ελαφρότητα, οι συνεχείς και χωρίς σχέδιο αλλαγές, ανάλογα με τις ιδεοληψίες του εκάστοτε υπουργού και των συμβούλων του, την οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση και τους εκπαιδευτικούς σε απαξίωση.
Η πρόκληση είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όλοι μαζί , οι εκπαιδευτικοί-οι γονείς- η τοπική κοινωνία σε κάθε σχολείο για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών μας;
Στο σχολείο μας , σκεφτήκαμε συλλογικά, συνεργατικά πως μια σύγχρονη σχολική δανειστική βιβλιοθήκη μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.
Η Σχολική Δανειστική βιβλιοθήκη οφείλει να είναι βοήθημα όλων στη διδασκαλία και τη μάθηση, μία υπέρβαση των στενών ορίων του αναλυτικού προγράμματος, ένα ταξίδι αναζήτησης, ανακάλυψης, κατάκτησης νέων γνώσεων και εμπειριών για όλους τους μαθητές .

Διαμορφώσαμε λοιπόν τους στόχους της Σχολικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ τις επιδιώξεις που θα έχει:

  • Να προσφέρει στους μαθητές ένα καλαίσθητο εναλλακτικό χώρο εκτόνωσης, μάθησης, γνώσης, πληροφόρησης, γνωριμίας-εξοικείωσης με το βιβλίο και ανάπτυξης των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους.
  • Να δώσει στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία και τη δυνατότητα διαφορετικής προσέγγισης των μαθητών, να έχουν πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και μέσα για το σχεδιασμό νέων μεθόδων στις διαδικασίες μάθησης.
  • Να προσδίδει εξωστρέφεια στο σχολείο, αμφίδρομες δράσεις με τους κατοίκους της γειτονιάς, με φορείς, προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και την κοινωνία της πόλης όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων η παρουσίαση βιβλίων, ημέρες ποίησης, προβολής ταινιών, ομιλιών και θεματικών συζητήσεων.
  • Να έχουν τη δυνατότητα τα μέλη μας ON LINE αναζήτησης , ηλεκτρονικής πρόσβασης στον κατάλογο βιβλίων και τους τίτλους που είναι διαθέσιμοι για άμεσο δανεισμό.

Σε αυτή τη βιβλιοθήκη που άνθισε σαν κήπος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν καταχωρηθεί ήδη στο ηλεκτρονικό σύστημα περίπου 1.400 τίτλοι βιβλίων.
Πέρα από τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου θα είναι ανοικτή κάθε Τετάρτη απόγευμα , για τους μαθητές των γειτονικών σχολείων, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχή. Φιλοδοξούμε ακόμη σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Στο κανονισμό έχουμε προτείνει η Βιβλιοθήκη να διοικείται από την Επιτροπή Διαχείρισης αλλά την ουσιαστική ευθύνη λειτουργίας να έχει η Εθελοντική Ομάδα.
Καλούμε λοιπόν εκπαιδευτικούς από όλα τα σχολεία της Καλαμάτας ,γονείς ,φίλους του βιβλίου , νέους επιστήμονες ,πολίτες με ανησυχίες να πλαισιώσουν την ομάδα με τη παρουσία τους, τις προτάσεις τους ,τις σκέψεις τους για να δημιουργήσουμε ένα κύτταρο δράσεων ,πρωτοβουλιών αξιοποίησης των δομών της βιβλιοθήκης αλλά και ολόκληρης της σχολικής μονάδας.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε ΟΛΟΥΣ να ενισχύσουν την βιβλιοθήκη συμμετέχοντας ως εθελοντές στις δράσεις ,προσφέροντας βιβλία και οικονομικά προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους.

Οι βιβλιοθήκες είναι ?η μνήμη της ανθρωπότητας?

Το παραπάνω εγχείρημα δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν η κα Βίκυ Καρέλια με γενναιοδωρία, αποδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά και την παιδεία δεν χρηματοδοτούσε, την ιδιαίτερα ελκυστική αρχιτεκτονική μελέτη που αφιλοκερδώς εκπόνησε η αρχιτέκτονας Μάρω Μακρή και είχε την επίβλεψη υλοποίησης.

Αν οι εκπαιδευτικοί Αθανασία Θεοχάρη , Ελένη Πάλλη , Παναγιώτα Παπανικολάου, Ιωάννα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Κοσμόπουλος, Κώστας Χρυσανθακόπουλος , δεν έδιναν τον καλύτερο εαυτόν τους , καθημερινά σχεδόν τα απογεύματα είναι στη βιβλιοθήκη, χωρίς να υπολογίζουν ωράρια.
Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, ο γιατρός ο κος Γιάννης Μούντανος ανέλαβε πρωτοβουλίες ήταν και είναι συνέχεια δίπλα μας, ένθερμος συμπαραστάτης.

Ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο βιβλιοθηκονόμος κος Γιάννης Ψιλλούδης , κατευθύνει την οργάνωση της βιβλιοθήκης, είναι παρών σε όλες τις συναντήσεις της ομάδας.

Η Όλγα Χρονοπούλου, με συνέπεια υποστηρίζει την ηλεκτρονική καταχώρηση των βιβλίων, η Μαρίνα Γιαλαμά και η Βασιλική Σκούλικα, βοηθούν στη γραμματειακή στήριξη. Να σημειωθεί πως και οι τρεις εργάζονται με συμβάσεις χρόνου στο σχολείο και σε αντικείμενα διαφορετικά.

Ο Θάνος Παππάς και η Ειρήνη Τζαβάρα , νέα παιδιά, επιστήμονες, μηχανικοί σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων εθελοντικά έκαναν τη σχεδίαση εντύπων και λογότυπου, το σήμα μας και ο καλαίσθητος κανονισμός λειτουργίας οφείλεται σε αυτούς.

Η στήριξη της προέδρου της σχολικής επιτροπής κας Χρύσας Λιάπα συνεχής.

Εκπαιδευτικοί του σχολείου , γονείς και φίλοι βοηθούν και θα είναι αδύνατη η παραπέρα λειτουργία της βιβλιοθήκης αν δεν στηριχτεί από όλους.
Η ΤΕMES, ο κος Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος,΄χάρις στις ενέργειες του κου Ιωάννη Γιαννόπουλου μας προσέφερε ολοκληρωμένο σύστημα προβολής και ήχου, βιντεοπροβολέα.

Εδώ θέλω με έμφαση να σημειώσω την καθοριστική συμβολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσοστόμου, καθώς επίσης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα στην αγορά βιβλίων και στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.

Βιβλία επίσης μας προσέφεραν , οι εκδοτικοί οργανισμοί Λιβάνη, Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, Σαΐτη, Ιανός, Ψυχογιός, Κέδρος και η εφημερίδα Καθημερινή.
Το διαγνωστικό κέντρο Μεσσηνίας «Ευρωιατρική», οι τράπεζες: Alpha , Eurobank, και Πειραιώς μας εφοδίασαν με Η/Υ.

Εκφράζουμε σε όλους από καρδιάς τις θερμές ευχαριστίες.

«Αν έχεις μια βιβλιοθήκη και ένα κήπο , έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», αναφέρει ο Κικέρων. Τη βιβλιοθήκη τη φτιάξαμε ,ελπίζουμε ο δήμαρχος να μας φτιάξει τον κήπο στο προαύλιο.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print