Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε’ τάξης στον Μυστρά

Η επίσκεψη των μαθητών μας της Ε’ δημοτικού στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά Λακωνίας, στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, συνδέεται άμεσα με τη διδασκαλίας του μαθήματος ιστορίας που διδάσκονται τη φετινή σχολική χρονιά.

Η οχυρωμένη αυτή πόλη, την οποία περπατήσαμε, υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου και βίωσε μια περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθισης τον 140 και 15ο αιώνα η οποία διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Επισκεφθήκαμε τις εκκλησίες του Μυστρά οι οποίες αποτελούσαν χώρο μάθησης της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, αγιογραφίας και χωροταξικής μελέτης της εποχής λίγο πριν την αναγέννηση. Εντύπωση προκάλεσε η Μητρόπολη (Άγιος Δημήτριος) το σημείο όπου ορκίστηκε ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος.

Πρόκειται για συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται μέσα από το βορειότερο σημείο του εξωτερικού τείχους. Είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο της πόλης.

 

Η περιήγησή μας με τη βοήθεια και καθοδήγηση επαγγελματία ξεναγού ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Οι μαθητές μας, γνωρίζοντας πολλά ιστορικά στοιχεία της βυζαντινής περιόδου, συμπλήρωσαν τις γνώσεις τους και έλαβαν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους γεννήθηκαν κατά την ξενάγηση.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με βόλτα στην κάτω πόλη του Μυστρά και επιστρέψαμε έχοντας απολαύσει αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή.

   

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print