Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home6/peiramatikodimka/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home6/peiramatikodimka/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home6/peiramatikodimka/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home6/peiramatikodimka/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Ενημερωτικό σημείωμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς - Peiramatiko

Ενημερωτικό σημείωμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home6/peiramatikodimka/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί  γονείς, φίλες και φίλοι, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά σε συνθήκες διαφορετικές από αυτές που είχαμε συνηθίσει. Επιθυμώ να απευθυνθώ στον καθένα και καθεμία ξεχωριστά, να ζητήσω τη συνεργασία, τη βοήθεια προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στην απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου.

     Εύχομαι καλή δύναμη  και καλή σχολική χρονιά.

Το σχολείο μας, την περσινή χρονιά, με την εμφάνιση των νέων δεδομένων στην υγεία, λειτούργησε συντεταγμένα με σχέδιο, με πρόγραμμα, με οργάνωση, με αξιοποίηση του συνόλου των μέσων που διαθέτει. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς και σταθήκαμε με αίσθημα ευθύνης στο ύψος των περιστάσεων. Από την πρώτη στιγμή, ακόμη και όταν έκλεισαν τα σχολεία, κάτω από αντίξοες συνθήκες  καταφέραμε η δική μας σχολική μονάδα να διατηρεί επαφή με τους μαθητές προκειμένου να τονωθεί το αίσθημα κανονικότητας και ασφάλειας. Η ασφάλεια, η υγεία, η σωματική ακεραιότητα των μαθητών μας και η  εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Στοίχημα για εμάς αποτελεί να καταφέρουμε τα παιδιά να προσέρχονται και να φεύγουν  χαρούμενα προς και από το σχολείο.

Η συστηματική δουλειά στην αίθουσα, η αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη χρήση των διαδραστικών πινάκων, η αναβάθμιση του εργαστηρίου Πληροφορικής, η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών με ξεχωριστούς χώρους για τα  μαθήματα της Φυσικής, της Αισθητικής Αγωγής, της Μουσικής, η άρτια προσέγγιση  των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών και  φυσικής αγωγής, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης με δανεισμό βιβλίων,  με δράσεις και πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τα όρια της σχολικής μονάδας, έχουν στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας.

Η ουσιαστική παρέμβαση των εκπαιδευτικών  των τμημάτων ένταξης, της παράλληλης στήριξης και των ειδικών επιστημόνων  στοχεύει  στην ενσωμάτωση  και την ένταξη των μαθητών στο μαθησιακό περιβάλλον της τάξης που φοιτούν.

Η συμμετοχή σε 5 Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus μαθητών και εκπαιδευτικών  αποβλέπει στην  ανταλλαγή απόψεων, στην αλληλεπίδραση , στη γνωριμία με εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, διευρύνει τους ορίζοντες, ανοίγει παράθυρο στον κόσμο.

Η υλοποίηση περιβαλλοντικών, προγραμμάτων υγείας, η έκδοση εφημερίδας, η άρτια λειτουργία της ιστοσελίδας, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, η συνεργασία  με φορείς όπως τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αθηνών, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Μουσικό Σχολείο κ.ά, η διοργάνωση ημερίδων, παρουσιάσεων, εκδηλώσεων, η προβολή ταινιών βοηθούν στην κατεύθυνση ανοικτού στη κοινωνία σχολείου.

Προσαρμοσμένοι στις συνθήκες της  υγειονομικής κρίσης θα υλοποιήσουμε και φέτος  μια σειρά από δράσεις. Συζητάμε με τα παιδιά  μας εν μέσω πανδημίας: μιλάμε για τη χρήση της μάσκας, για την τήρηση των αποστάσεων, για τον τρόπο πλυσίματος των χεριών, έχοντας κατά νου τη φυσική, τη σωματική υγεία των παιδιών και των μελών των οικογενειών τους. Να μην τα συναντήσει ο ιός. Να μην απειληθεί η ζωή κανενός. Η πανδημία επιδρά ήδη στη ζωή των παιδιών. Όταν εμείς οι μεγαλύτεροι ξαφνιαζόμαστε για ένα φαινόμενο που το θεωρούσαμε ως συμβάν περασμένων εποχών, για τα παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την κριτική σκέψη τους και επαρκή ερμηνευτική ικανότητα για την κατανόηση της πραγματικότητας, το φαινόμενο αυτό ανατρέπει βεβαιότητες, λειτουργεί ανορθολογικά. Εκπαιδευτικοί. γονείς, μαθητές, βαδίζοντας προς την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, παρά τις παλινωδίες και την έλλειψη οργάνωσης και σχεδίου της πολιτείας, οφείλουμε να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα, με εμπιστοσύνη στους ειδικούς, με συνέργεια, με μέτρα προφύλαξης, με αίσθημα ατομικής ευθύνης και συλλογικής προσπάθειας.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Δευτέρα 14/9

Οι μαθητές προσέρχονται κανονικά στο σχολείο στις 8.15 φορώντας μάσκα και με συνοδεία των εκπαιδευτικών οδηγούνται στις τάξεις. Γίνεται διεξοδική ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και τη χρήση μάσκας. Γνωριμία με τους χώρους του σχολείου. Μοιράζονται τα βιβλία στους μαθητές (συστήνεται κάθε μαθητής να διαθέτει τσάντα μεταφοράς). Παραδίδονται οι μάσκες. Παραδίδεται το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.Κανένας γονέας δεν εισέρχεται στο χώρο του σχολείου εκτός από τους γονείς της Α΄ τάξης την πρώτη ημέρα οι οποίοι φορώντας μάσκα θα κατευθυνθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων για σχετική ενημέρωση.

Η αποχώρηση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στις 10:30

Τρίτη 15/9

Ο αγιασμός σε συνεννόηση με τους ιερείς της ενορίας μας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15/9 και ώρα  8:30. Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα τηρηθεί  κανονικά καθώς καιη έναρξη λειτουργίας του ολοήμερου.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  ΜΑΘΗΤΩΝ

Για την ασφαλή προσέλευση των μαθητών θα ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδικασία:

Στις εισόδους του σχολείου θα υποδέχονται τους μαθητές οι εφημερεύοντες και ο εκπαιδευτικός πρωινής ζώνης ως εξής:

Α΄, Β΄ ΤΑΞΗ:             8:15  πόρτα Κρήτης δυτική (μικρή)

Γ΄, Δ΄ ΤΑΞΗ:              8:15 πόρτα Κρήτης ανατολική (μεγάλη)

Ε΄, ΣΤ΄ ΤΑΞΗ:            8:15 κάτω πόρτα (νηπιαγωγείου)

Η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο γίνεται με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων. Μετά  την προσευχή και την ενημέρωση του διευθυντή πηγαίνουν στις αίθουσές τους, με τη συνοδεία του εκπαιδευτικού  χωρίς συνωστισμό, τηρώντας αποστάσεις, χωρίς να πιάνουν την κουπαστή. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων βρίσκονται  στις πόρτες των αιθουσών, έχουν φροντίσει για τον φυσικό αερισμό της αίθουσας, υποδεικνύουν την ακριβή θέση του κάθε μαθητή.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Η διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος θα γίνει στην κατεύθυνση διαφορετικών διαλειμμάτων των Α΄,Β΄&Γ΄ από Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄ τάξεων προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη μαθητών.

Οι ζώνες στο προαύλιο διαμορφώνονται ως εξής σε χωριστό χρόνο:

Α΄, Δ΄  ΤΑΞΕΙΣ : α΄ ζώνη-χώρος προσευχής

Γ΄, Ε΄  ΤΑΞΕΙΣ : β΄ ζώνη- κερκίδες & μπασκέτες έως πόρτα νηπιαγωγείου

Β΄, ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ: γ΄ ζώνη- προαύλιο Κρήτης

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ?ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θέλω να σας ενημερώσω  πως με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53452/31-08-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3630/31-08-2020)  οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, το κάθε είδους προσωπικό, καθώς και οι επισκέπτες σε όλες τις σχολικές μονάδες, υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μη ιατρική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο του σχολείου σε γονείς ή σε οποιονδήποτε άλλον. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος προσέλευσης-επίσκεψης το σχολείο θα πρέπει να γίνεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και με την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η λειτουργία της σχολικής  μονάδας θα  γίνεται τηρουμένων των ακόλουθων κανόνων:

α. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους

β. Αποφυγή συγχρωτισμού

γ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα

δ. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση και εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών

ε. Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε κάθε αίθουσα

στ. Λεπτομερής καθαρισμός των αντικειμένων – εποπτικών υλικών  που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής-Μουσικής-Εικαστικών καθώς επίσης και των εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικής.

ζ. Η Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες μόνο για δανεισμό βιβλίων. Σχετική ενημέρωση θα γίνει από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Υπενθυμίζουμε στους γονείς: α)Σε περίπτωση παραμικρής αδιαθεσίας κρίνεται απαραίτητη η παραμονή του μαθητή στο σπίτι. β)Πριν την προσέλευση του μαθητή στο σχολείο καλό είναι να γίνεται θερμομέτρηση και να  απέχουν από το σχολείο όσοι εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19. Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

? Δυσκολία στην αναπνοή

? Μυαλγίες

? Ρίγος

? Πονοκέφαλος

? Δυσκαταποσία

? Ρινική καταρροή/συμφόρηση

? Ναυτία / έμετος

? Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Τα θρανία έχουν κοινό προσανατολισμό. Ο κάθε μαθητής έχει τη δική του καρέκλα, την  οποία χρησιμοποιεί καθημερινά και για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Σε κάθε αίθουσα υπάρχει αντισηπτικό. Υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία στους μαθητές ότι πρέπει να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Επισημαίνουμε στους μαθητές ότι σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος πρέπει να χρησιμοποιείται χαρτομάντιλο ή να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα. Συστήνεται οι μαθητές να έχουν μαζί τους καθημερινά 3 μάσκες σε αντίστοιχα σακουλάκια μιας χρήσης όπου θα τις τοποθετούν πριν το διάλειμμαχαρτομάντιλα και αντισηπτικά για να μη μετακινούνται από τη θέση τους. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεται στους μαθητές  ο σωστός τρόπος που πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.

Τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα απορρίπτονται σε κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια ακολουθεί απαραίτητα επιμελές πλύσιμο/απολύμανση των χεριών (είτε με νερό και σαπούνι είτε με το αλκοολούχο διάλυμα που υπάρχει στην τάξη). Οι μαθητές χρησιμοποιούν αυστηρά τα ατομικά  τους αντικείμενα (βιβλία, τετράδια, μολύβια, γόμες, μαρκαδόρο πίνακα κ.ά ). Δε χρησιμοποιούν το σφουγγάρι πίνακα. Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή αντικειμένων και τροφών. Τα εποπτικά μέσα του σχολείου χρησιμοποιούνται μόνο από τον εκπαιδευτικό.

Πριν από την  έξοδο για διάλειμμα και πριν οι μαθητές αποχωρήσουν από την αίθουσα, αφήνουν τη μάσκα στο θρανίο μέσα στο σακουλάκι και γίνεται υπενθύμιση από τον εκπαιδευτικό για τα το χώρο και  τα μέτρα ασφάλειας που θα ακολουθούνται κατά το διάλειμμα.

Γίνεται συστηματικά υπενθύμιση από τον εκπαιδευτικό στους μαθητές για  επιμελές πλύσιμο των χεριών, τήρηση των καθορισμένων αποστάσεων κλπ.

ΓΕΥΜΑΤΑ

Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Γεύματα». Παρακαλούμε έως τις 16/9 να δηλώσετε εκ νέου, στο έντυπο που σας επισυνάπτεται, αν επιθυμείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα. Θα διατίθενται γεύματα  στους μαθητές που έχουν δηλώσει. Με τη συνοδεία εκπαιδευτικού παραλαμβάνουν το γεύμα από το διαμορφωμένο χώρο στην αίθουσα εκδηλώσεων, τηρώντας πιστά τους υγειονομικούς κανόνες. Ο κάθε μαθητής φέρει μαζί του την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για τη μεταφορά του γεύματος.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Η αποχώρηση 1:15  γίνεται από τις ίδιες εξόδους προσέλευσης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ

Το ολοήμερο θα ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του από τις 15/9 με υπεύθυνο εκπαιδευτικό καθημερινά την κα Θεοχάρη Αθανασία, με 4 τμήματα στην 1η ζώνη και 2 τμήματα στην 2η ζώνη και αντίστοιχους εκπαιδευτικούς. Η σίτιση θα γίνεται σε διαφορετικούς χώρους (εστιατόριο οι μαθητές που φέρουν φαγητό από το σπίτι  ? αίθουσα εκδηλώσεων οι μαθητές που μένουν ολοήμερο και παίρνουν γεύματα).

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το σχολείο έχει πάρει όλα τα μέτρα: σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων προέβη στον καθαρισμό του κτιρίου λόγω καθυστέρησης, με ευθύνη του δήμου, στην πρόσληψη καθαριστριών και έχει προμηθευτεί τα ανάλογα υλικά καθαριότητας ώστε οι καθαρίστριες απρόσκοπτα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά την πρόσληψή τους.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΙΘΑΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

Έχει προσδιοριστεί χώρος, στον α ΄όροφο για τη διαχείριση και απομόνωση πιθανού κρούσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΛΕΙΤΟΥΡΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ

Το κυλικείο του σχολείου θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Καθημερινά υπεύθυνος εφημερεύων εκπαιδευτικός θα υποστηρίζει την ασφαλή προσέλευση των μαθητών του κυλικείου και θα τηρεί σειρά  με τις κατάλληλες αποστάσεις. Επιπλέον, θα διενεργείται σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος των προϊόντων από την επιτροπή ελέγχου του σχολείου.

Εφιστώ την προσοχή των γονέων στην έγκαιρη προσέλευση των μαθητών, καθώς, επίσης, και την απαρέγκλιτη τήρηση των κυκλοφοριακών κανόνων, τη συνεργασία στις υποδείξεις της σχολικής τροχονόμου  και τη χρήση της διάβασης από όλους. Επίσης, σας παρακαλώ, κατά την αναμονή των μαθητών μην αφήνετε καφέδες, κουτιά αναψυκτικών και άλλα απορρίμματα στα κάγκελα και τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου.

Αγαπητά μου παιδιά, οπλιστείτε με γνώση, κάντε ταξίδια. Σας εύχομαι υγεία, δύναμη και κάθε καλό. Καλωσορίζουμε μειδιαίτερες ευχέςγια καλή πρόοδο στους μαθητές της Α΄ τάξης στα «πρωτάκια μας».

Αγαπητοί γονείς, σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας όσο χρόνο μπορείτε ουσιαστικά. Μην ξεχνάμε πως ο κάθε  μαθητής είναι παιδί. Οφείλουμε να του παρέχουμε χώρο και χρόνο για ξεκούραση, παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση. Υπενθυμίζοντάς του πάντα πως βασικό εργαλείο εκπολιτισμού του ανθρώπινου είδους είναι η μόρφωση, στοιχείο που ανοίγει συνεχώς νέους ορίζοντες στην ανθρωπότητα.

Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, η σημερινή κρίση της πανδημίας θέτει τα συνηθισμένα ζητήματα της ζωής και του σχολείου σε άλλη διάσταση. Ο ψυχικός  κόσμος των μαθητών μας δέχεται ρήγματα, οφείλουμε να τα επουλώσουμε, να  φροντίσουμε τα μέτρα προστασίας να μη γίνουν τείχη απομόνωσης.

Ας έχουμε όλοι οδηγό μας τη ρήση του Σωκράτη: «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει».

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

O Διευθυντής

Γιάννης Χριστόπουλος

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print