Εορτασμός των 3 Ιεραρχών

Με ξεχωριστό τρόπο, λόγω των συνθηκών, τιμήθηκαν οι προστάτες των γραμμάτων στο σχολείο μας.

Oλιγομελής αντιπροσωπεία παρευρέθηκε στη λειτουργία, στον Ι. Ν. Αναστάσεως. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων συζήτησαν στις τάξεις για το μεγάλο θρησκευτικό και φιλανθρωπικό έργο των 3 μεγίστων Ιεραρχών. Ακολούθησε μοίρασμα άρτου, καταλληλά συσκευασμένου, σε όλους τους μαθητές. Στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων ακολούθησε αναμνηστική φωτογράφιση όλων των τμημάτων του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε το Παραδοσιακό Αρτοποιείο “Η Ναυτιλία” Γιάννης Νικόπουλος, για την χορηγία και την επιμέλεια της αρτοκλασίας με την απαραίτητη λήψη των μέτρων πρόληψης.

ΟΙ 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα σε συνεργασία του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου ή Αλεξίου Α’ Κομνηνού και του μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα. Η καθιέρωση ως εορτής των εκπαιδευτικών, έγινε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 9 Αυγούστου το 1841 και ο πρώτος εορτασμός έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1842. Η θεσμοθέτησή της, όμως, έγινε το 1911. Οι τρεις αυτοί Θεολόγοι είναι προστάτες των γραμμάτων της εκπαίδευσης. Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας. Είχε μελετήσει τους κλασικούς συγγραφείς της ελληνικής φιλοσοφίας. Η συμβολή του στην καλλιέργεια των γραμμάτων αλλά και στον τομέα της φιλανθρωπίας τον ξεχώρισαν. Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, γνωστός και ως «Θεολόγος» ήταν Πατριάρχης με θεολογική γνώση και ακούραστος υποστηρικτής των γραμμάτων. Ο Ιωάννης Ο Χρυσόστομος, ο «μελίρρυτος» ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία. Έζησε ασκητική ζωή, στηλίτευσε έντονα την απληστία των αυτοκρατόρων με αποτέλεσμα την εξορία του.

Απολυτίκιον των Τριών Ιεραρχών:

«Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος/ τούς την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας/ τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας/ τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας/ Βασίλειον τον Μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον/ συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι/ πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί,/ συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν/ αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν».

 

Χρόνια πολλά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, οι Τρεις Ιεράρχες ας φωτίζουν όλους μας.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print