Επίσκεψη της Δ’ τάξης στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη

Η Δ΄τάξη του Σχολείου μας την Παρασκευή 10/2/2017 πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη. Κεντρικό θέμα της επίσκεψης ήταν η ελιά και η χρήση της από τους λαούς της Μεσογείου ανά τους αιώνες. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείο σε ένα ταξίδι της ελιάς  και του ελαιόδεντρου που η παρουσία τoυς αρχίζει στην Ελλάδα περίπου πριν από 50.000-60.000 έτη. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες απαντούν ήδη από τον 14ο αιώνα, σε πινακίδες της Γραμμικής γραφής Β .

Τα παιδιά συμμετείχαν σε δράσεις ώστε να βιώσουν την ιδιότητα του λαδιού, το οποίο καλύπτει ποικίλες και διαφορετικού χαρακτήρα ανάγκες, όπως ο ρόλος του στη διατροφή, τη φροντίδα του σώματος (καλλωπισμός, φαρμακευτικές χρήσεις), τον φωτισμό, στη συμβολική διάσταση που προσλαμβάνει στη θρησκεία, τη μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα, στην τέχνη και συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία κάθε ιστορικής περιόδου.

Στον κάτω όροφο του Μουσείου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν την εξελικτική πορεία της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως την πρωτοβιομηχανική περίοδο, καθώς επίσης την τεχνολογία των μεταβυζαντινών μηχανισμών και την επιβίωση της ζωοκίνησης κατά τον 20ό αι.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print