Επιστολή προς τους γονείς

31/3/2020

Αγαπητοί γονείς,

Υγεία και κάθε καλό εύχομαι να έχετε εσείς και οι οικογένειες σας. Με συγχωρείτε που στον καταιγισμό της πληροφόρησης σας προσθέτω ταλαιπωρία ανάγνωσης.

Βαδίζουμε την 3η εβδομάδα  εκτός σχολείου και η επαφή – επικοινωνία με τις οικογένειες και τους μαθητές μας, στο πλαίσιο δημιουργίας αισθήματος κανονικότητας και ασφάλειας, έχει αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, συνεχίζεται απρόσκοπτα και μεθοδικά. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών μας έχει τη μεγαλύτερη αξία. Η ουσιαστική αυτή επικοινωνία εμπεδώνειασφάλεια, διαμορφώνει  κλίμα αισιοδοξίας, αποδεικνύει πως η ευαισθησία, η ευθύνη, η αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον για τους μαθητές μας δεν είναι ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ αλλά ΠΡΑΞΗ.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες σε ΟΛΟΥΣ τους γονείς για την άψογη συνεργασία και την απεριόριστη συμπαράσταση. Κατανοούμε και τις δικές σας δυσκολίες αλλά ενωμένοι θα περάσουμε τον κάβο. Όλοι γεροί και δυνατοί θα γυρίσουμε στο σχολείο. Σημειώνω τα παραπάνω γιατί  πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί νιώθουμε μόνοι,  ακούμε μόνο ευχές από την υπηρεσιακή ιεραρχία και κριτική από μέρους της κοινωνίας και Μ.Μ.Ε.

Αξίζουν Θερμά Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ  τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που  καθημερινά αφιερώνουν χρόνο, υπομονή, κούραση αλλά και πάθος προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης με μοναδική  επιλογή τη βοήθεια των μαθητών μας και την επαγγελματική αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία.

Τα πολλά ΜΠΡΑΒΟ όμως αξίζουν τα παιδιά σας, οι μαθητές μας  γιατί ενώ γκρεμίστηκαν τόσες σταθερές δίπλα τους , ενώ βιώνουν πρωτόγνωρα πράγματα  με υπομονή, καρτερικότητα και προσπάθεια μεγάλη  από την πλευρά τους, κατανοούν τις δυσκολίες και συνεργάζονται.

Η στάση ΟΛΩΝ  είναι υποδειγματική.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα επιλέξαμε συνειδητά  να είμαστε κοντά στο σύνολο των μαθητών μας. Τα στοιχεία το αποδεικνύουν, από τους 266 μαθητές μας  διαθέτουν  e-mails  οι 261 και τα έχουμε καταχωρήσει, με αυτούς ΟΛΟΥΣ υπάρχει επικοινωνία,  έχουν σταλεί εργασίες από τους συναδέλφους των τμημάτων και από αρκετούς συναδέλφους ειδικοτήτων. Με τους υπολοίπους 5 υπάρχει  τηλεφωνική  επικοινωνία. Εδώ να εξάρουμε και την ουσιαστική παρέμβαση των εκπαιδευτικών  των τμημάτων ένταξης και παράλληλης  για στήριξη και διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές  που υποστήριζαν την προηγούμενη περίοδο.

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

Α) ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ 

1.  Π.Δ.Σ. ? ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Τα πρώτα βήματα εγγραφής στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έγιναν με επιτυχία. Tο σύστημα είναι αργό και δημιουργεί καθυστερήσεις αλλά σιγά σιγά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Κατανοώ  πως βιώνουμε όλοι, εκπαιδευτικοί ?γονείς ? μαθητές,  απίστευτη ταλαιπωρία. Ζούμε όμως μια  πρωτόγνωρη κατάσταση, κρίσιμη και χρειάζεται η ατομική ευθύνη , να συνδυαστεί με την συλλογική προσπάθεια και αλληλεγγύη, τη συμμόρφωση στις οδηγίες  των ειδικών να την ξεπεράσουμε.

Σε ότι αφορά τις πλατφόρμες από τους 261 μαθητές μας που διαθέτουν emails, oι 239 έχουν αποκτήσει κωδικούς στο Π.Σ.Δ., σταδιακά δε προσπαθούμε να αποκτήσουν όλοι. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένταξη των μαθητών στις πλατφόρμες-ψηφιακές τάξεις των εκπαιδευτικών  ( e me  – e class ) προκειμένου η επικοινωνία μας με τους μαθητές να γίνεται με τα καλύτερα δυνατά εργαλεία (όπως τα όρισε η πολιτεία και οφείλουμε να ακολουθήσουμε) και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι μαθητές αποδέχονται τις προσκλήσεις των εκπαιδευτικών και εντάσσονται στις ψηφιακές τάξεις. Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και η ανταπόκριση στα αιτήματα εγγραφής είναι απαραίτητες κινήσεις από τη μεριά σας , τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, περίπου 77%  των μαθητών που έχουν εγγραφεί στο Π.Σ.Δ. είναι μέλη των κυψελών – μαθημάτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Κλικάρω την κυψέλη που με ενδιαφέρει (τάξη ή ειδικότητα) – σύνδεση με τους κωδικούς Π.Σ.Δ. –  αποστολή αιτήματος υποδοχής

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με σύμπνοια  στηρίζουμε τη λογική ενιαίας στάσης και κοινής γραμμής,  έτσι  πάρα τις αντίξοες συνθήκες, ανταποκριθήκαμε στη δημιουργία ψηφιακών τάξεων, το σύνολο των εκπαιδευτικών (!)  και η συντριπτική πλειοψηφία ανεβάζει εργασίες και χρήσιμες δράσεις για τους μαθητές.

2. ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Δευτέρα και Τρίτη στέλνουν εργασίες οι δάσκαλοι των τμημάτων στα μαθήματά τους

Τετάρτη και  Πέμπτη στέλνουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής και Ειδικοτήτων.

Παρασκευή δεν  στέλνονται καθόλου εργασίες, αλλά  φτάνουν οι λύσεις των ασκήσεων όλης της εβδομάδας, με την οδηγία να προχωρούν οι μαθητές σε αυτοδιόρθωση.

Προτρέπουμε τους μαθητές να οργανώσουν όλο τους το υλικό σε φάκελο με υπο φακέλους, για να ανατρέχουν σε αυτό και να το συμβουλεύονται, αλλά και για  να  το παραδώσουν όποτε τους  ζητηθεί.

Συνεργαζόμαστε οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων για κοινές εργασίες στο μέτρο του δυνατού.

Αποφεύγουμε να δίνουμε μεγάλες και κουραστικές εργασίες (μέχρι δύο το πολύ σελίδες ανά μάθημα, σε μορφή word).

Αποφεύγουμε να δίνουμε εργασίες αυτούσιες από το διαδίκτυο (προσαρμογές) αλλά και συνδέσμους με εκπαιδευτικό υλικό.

Χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία με τους μαθητές e-mail, τις πλατφόρμες κι όχι τα social media. (Μόνο για διευκρινίσεις με γονείς)

Β. ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ φάνηκε πως αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να υλοποιηθεί η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εφαρμογή WebEx, στο χρονικό διάστημα μεταξύ ωρών 12-4.

Θα πάμε και εδώ σιγά ?σιγά. Δεν χρειάζεται βιασύνη , πανικός αλλά συντεταγμένη λειτουργία. Όλοι τώρα μαθαίνουμε. Είναι αλήθεια πως πρωτόγνωρα πράγματα μπαίνουν και στην εκπαιδευτική διαδικασία, για να μείνουν. Προϋπόθεση είναι όμως να έχουμε υγεία και συνεργασία. Επομένως δεν χρειάζεται άγχος αλλά συλλογική προσπάθεια.

 Όταν μας αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος από το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα προχωρήσουμε οι εκπαιδευτικοί στην εγκατάσταση. Θα γίνουν οι απαραίτητες τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εκπαιδευτικών ώστε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας και το πρόγραμμα.

Θα επικοινωνήσουμε για τις δικές σας  ενέργειες, τα πράγματά εδώ πιο εύκολα.

Θα σταλούν αναλυτικές οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για τη  συμμετοχή των μαθητών στη ΄΄ζωντανή΄΄ εξ αποστάσεως εκπαίδευση , το πρόγραμμα, οι ώρες,  τα μαθήματα κ.λ.π.

3. Εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ2

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί από τη Δευτέρα 30/3/2020 ( 8: 00 12:00) για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την Εκπαιδευτική τηλεόραση, απευθυνόμενη σε μαθητές Δημοτικού, προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η επαφή τους με το μαθησιακό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία.  Το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ. https://www.minedu.gov.gr/

ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ

Επικοινωνήστε με την ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ggkioule@gmail.com 6972201319 (Β΄-Ε?)

ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ teacher.8007@gmail.com 6974434906  (Δ΄-Στ΄)

ΣΑΚΑΡΕΛΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ  sakarely@yahoo.gr    6944999899 (Α΄- Γ΄)

YΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Επικοινωνήστε με τον ψυχολόγο  του σχολείου μας ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΤΕΛΗ pantelisanton@yahoo.gr 6979657910 για θέματα συμβουλευτικής υποστήριξης και διαχείρισης της συμπεριφοράς των παιδιών σας.

Προχωράμε  σιγά σιγά με σχέδιο, υπομονή, αισιοδοξία  και συνεργασία, δεν χρειάζεται άγχος. Επικοινωνήστε μαζί μου για όποιο λόγο.

  ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ

Με εκτίμηση,

Γιάννης Χριστόπουλος

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print