Η Στ΄ τάξη στο Μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη και στο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα Αρκαδίας

 

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου οι μαθητές της Στ΄ τάξης  επισκέφθηκαν το Μουσείο του, Μίκη Θεοδωράκη, στη Ζάτουνα Αρκαδίας, που λειτουργεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ζάτουνας.

 

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και είδαν έργα και χειρόγραφα του μουσικοσυνθέτη ο οποίος εξορίστηκε σε αυτό το χωριό, από την χούντα, για 14 μήνες.

Την  ίδια μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο κτίριο που στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο και στο κτίριο που στεγάζει την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

 

Τέλος,  οι μαθητές ξεναγήθηκαν  στον μπαρουτόμυλο και είδαν τον κινούμενο μηχανισμό  με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print