Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – International Day of Persons with Disabilities

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες». Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.

Η αντικατάσταση του όρου ειδικές ανάγκες με τον όρο αναπηρία ήρθε να υπογραμμίσει την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας απέναντι στην έννοια της αναπηρίας. Πλέον εστιάζουμε στο σημείο εκκίνησης για το κάθε άνθρωπο και ποιες είναι οι δομές και οι υποδομές που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί ως προσωπικότητα. Υπέρτατος στόχος για τον καθένα από εμάς είναι να συμμετέχει ολοκληρωμένα στην κοινωνία ως ενεργός και ανεξάρτητος πολίτης όντας αυτόνομος και ανεξάρτητος.

Για το παραπάνω λόγο σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο στην καθημερινότητά μας ως ενεργοί και ανεξάρτητοι πολίτες καθημερινά να αναρωτιόμαστε για την λειτουργία και την δομή της πόλης στην οποία ζούμε. Μπορεί ο συμπολίτης μας με κινητική αναπηρία για παράδειγμα ή με ζητήματα όρασης να απολαύσει όλες τις πλευρές της πόλης μας; Μπορεί να περπατήσει αυτόνομα χωρίς να κινδυνεύει ή να μην είναι αναγκασμένος συνεχώς να ζητά βοήθεια, δράση που θίγει την αξιοπρέπειά του; Μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας με αναπηρία, να απολαύσουν την θάλασσα; Εάν ναι, σε ποια σημεία και πως; Παρέχονται εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας, σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής όπως υπότιτλοι και υπηρεσίες χειλανάγνωσης, στη δράση τους στις δημόσιες υπηρεσίες;  Μήπως η δράση μας και η κίνησή μας στην πόλη, είναι τέτοια που μερικές φορές δεν σκεφτόμαστε τους συμπολίτες μας που ζουν δίπλα μας και έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με εμάς;

Η μεγαλύτερη επανάσταση που μπορούμε να ζήσουμε είναι να αλλάζουμε την ζωή μας κάθε ημέρα με τέτοιο τρόπο ώστε την επόμενη να ζούμε διαφορετικά. Ας κρατάμε πάντοτε στο νου μας ότι η απόσταση από την αναπηρία είναι μια ανάσα δρόμος και ότι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι πάνω από όλα πολιτισμός. Δικός μας ο κόσμος, δικές μας και οι πράξεις. Μονάχοι μας, ο καθένας από εμάς να αναλαμβάνει την ευθύνη, να σκέφτεται και να ενεργεί ως υπεύθυνος πολίτης με σεβασμό για τους γύρω του μα πάνω από όλα για τον εαυτό του.

International Day of Persons with Disabilities (December 3) is an international observance promoted by the United Nations since 1992. It has been observed with varying degrees of success around the planet. The observance of the Day aims to promote an understanding of disability issues and mobilize support for the dignity, rights and well-being of persons with disabilities. It also seeks to increase awareness of gains to be derived from the integration of persons with disabilities in every aspect of political, social, economic and cultural life. It was originally called “International Day of Disabled Persons” until 2007. Each year the day focuses on a different issue.

The replacement of the term special needs to disability shows the change of focus on how we perceive, we understand and deal with issues related to disability. Nowadays the starting point is the potential within each person and the constant educational, professional, supporting systems and structures around them which will help these individuals become independent and autonomous adults.

As responsible citizens our main daily goal has to remain the constant wondering and questioning of our usual habits. Is the way we are behaving appropriate and just for every person around us? Do all people benefit from the way our city is working? Are all people able to reach the benefits of our city such as the seafront and the beach? Our task is to defend every person’s right to fell dignified and respected. This is an obligation and a task.

Let’s keep in mind that disability can occur at any second.  It is our duty to make it personal and to behave and live as citizens who respect and embrace diversity. We are not the same but we are equal. Let’s celebrate every day a world of diversity. 

Following, watch a message from George Lazaridis, resident of Kalamata and Wheelchair Tennis champion. Mr. Lazaridis was involved in a car accident that stuck him in a wheelchair in January 1993.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι Πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα. Τον Ιανουάριο του 1993 και ενώ φοιτούσε στο δεύτερο έτος Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας), του συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν το έναυσμά του για να ασχοληθεί με το Τένις με αμαξίδιο. Το 2008 συμμετείχε στην Παραολυμπιάδα στο Πεκίνο και στόχος του είναι η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Τόκυο το 2020. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ με έδρα την Καλαμάτα. Σκοπός του συλλόγου είναι να ενθαρρύνει και να παροτρύνει άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Είναι διοργανωτής του διεθνούς τουρνουά τένις με αμαξίδιο Ancient Messene open, μοναδικό στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 2016 και το 2018 πραγματοποιήθηκε το 3ο με την συμμετοχή 40 αθλητών και συνοδών από 12 χώρες. Το 2017 ξεκίνησε φιλόδοξα τις σπουδές του στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, παρακολουθώντας το πρόγραμμα «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ». Ο Γιώργος Λαζαρίδης μιλάει Αγγλικά και στον ελεύθερο χρόνο του πηγαίνει για ψάρεμα, εκδρομές, παίζει πινγκ-πονγκ και μπάσκετ.

https://youtu.be/MUY0X_7TCDI

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print