Κάνοντας μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη… (Erasmus+)

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία αποτέλεσε, τόσο για μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς η 3η  διακρατική συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό 10ο  Δημ. Σχ. Καλαμάτας  από τις 9  έως  13  ΜΑΙΟΥ 2022 στο πλαίσιο  υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2019, με τίτλο «DOING SMALL THINGS WITHGREAT LOVE» (ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ)

Το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να υποδεχτεί  εκπαιδευτικούς  και μαθητές  από τα σχολεία  Escola Jacme Marchαπό τη  Βαρκελώνη Ισπανίας, Osnovna skola ‘’Antun Gustav Matos’’ από το Βινκόσκι  Κροατίας. Comprensivo N.1 από την Ίμολα της Ιταλίας.

Αφετηρία του προγράμματος ήταν η Δευτέρα 9/5, με την  υποδοχή και ξενάγηση στο σχολείο, τη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων για τα εκπαιδευτικά συστήματα των 4 χωρών, συζήτηση για  μεθόδους διδασκαλίας που ακολουθεί κάθε χώρα αλλά και μικρές  δράσεις, καθημερινές πρωτοβουλίες, καινοτομίες   που αναλαμβάνει κάθε σχολείο προκειμένου να προωθηθούν έννοιες όπως ο εθελοντισμός , η προστασία του περιβάλλοντος , η αλληλεγγύη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στόχος επίσης  του προγράμματος είναι  η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών, η γνωριμία του τρόπου ζωής, κουλτούρας,  η φιλοξενία μαθητών από τις οικογένειες,  η δημιουργία κλίματος συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών.

Οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους,  σε χώρους πολιτισμού αλλά και  η επαφή με το σύγχρονο τρόπο ζωής αποτελούν μέρος του προγράμματος  έτσι τη δεύτερη ημέρα του προγράμματος  η παρακολούθηση στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης  της παράστασης «Prometheus Bound» Aeschylus  της  Royal Academy ofDramatic Art (R.A.D.A.), MA Theatre Lab, (ΑΓΓΛΙΑ),  η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από την αρχαιολόγο της ΕΦ. Α. Μεσσηνίας  κα Τζαμουράνη Κατερίνα εντυπωσίασαν τους επισκέπτες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη στο Ιστορικό Κέντρο – Ξενάγηση – Περπάτημα στην πόλη  από το κάστρο έως την παραλία με οδηγό και τον κο Θεοδωρόπουλο Σωτήρη της ομάδας ΄΄Πάμε βόλτα΄΄

Την Τετάρτη 11 /5 μετά την παρακολούθηση προγραμμάτων Ρομποτικής, εκμάθησης παραδοσιακών χορών και συναυλία της χορωδίας μας,  ακολούθησε ξενάγηση στην εντυπωσιακή Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Καρέλια”

Η υποδοχή από το δήμαρχο της πόλη μας και τη δημοτική αρχή καθώς και η ενημέρωση από το δήμαρχο ζητημάτων λειτουργίας του δήμου άφησε άριστες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα η Πύλος,  έτσι την Πέμπτη 12/5 οργανώθηκε επίσκεψη – ξενάγηση σταΑνάκτορα Νέστορα,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου  με πολύτιμο αρωγό τον αρχαιολόγο της ΕΦ. Α.  κο Κοσμόπουλο Δημοσθένη,  οι φιλοξενούμενοι έγιναν κοινωνοί του βασιλείου του σοφού γέροντα Νέστορα.

Ο θαυμαστός  υγροβιότοπος της  λιμνοθάλασσας της  Γιάλοβας ήταν επόμενος σταθμός.

Η τελευταία ημέρα του προγράμματος μας επιφύλαξε δράσεις αλληλεγγύης, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίεςστιγμές  χαράς, μουσικής , διασκέδασης αλλά και   συγκίνησης

Ξεκίνησε με τον αγώνα αλληλεγγύης για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και παιδιού. στο δημοτικό στάδιο.

Συνεχίστηκε με καθαρισμό της παραλίας και ανάρτησης πανό περιβαλλοντικού περιεχομένου στο ύψος της Ανάστασης από το  εργαστήριο που είχε προηγηθεί.

Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση ΄΄ Η αρπαγή της Περσεφόνης ΄΄ που παρουσίασαν μαθητές /τριες της Γ2 ΄ταξης.

 Η απονομή διπλωμάτων συμμετοχής η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και οι ευχές προηγήθηκαν  του εντυπωσιακού γεύματος που επιμελήθηκαν οι γονείς των μαθητών μας.

Η συνάντηση έκλεισε με απίθανο γλέντι, η Νέλυ , η Μαρία , ο Γιώργος, εκπαιδευτικοί του σχολείου επιμελήθηκαν φανταστικό μουσικό πρόγραμμα μαθητές , εκπαιδευτικοί όλων των χωρών έγιναν ένα, τραγουδήσαν , χόρεψαν. Διασκέδασαν.

Η δύσκολη στιγμή του αποχαιρετισμού είχε φθάσει τα δάκρυα των μαθητών όλων των χωρών θα μας μείνει  αξέχαστη. Μια εβδομάδα μοναδική έφθασε στο τέλος.

 

Η έκφραση των έντονων συναισθημάτων των  μαθητών  όλων των κρατών  αποδεικνύει την ανάγκη υλοποίησηςαυτών των  προγραμμάτων εξωστρέφειας που προωθούν τη συνεργασία , την ανταλλαγή ιδεών , τονώνει το ενδιαφέρον, απελευθερώνει ταλέντα , δείχνει το μεράκι , διαμορφώνει και αποκαλύπτει χαρακτήρες.

Θερμές ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την προϊσταμένη κα Μηλίτση Ευαγγελία, στην ομάδα ΄΄ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ ΄΄ και τον κο Θεοδωρόπουλο Σωτήρη, που μας  βοήθησαν καθοριστικά στις ξεναγήσεις γνωριμίας του τόπου μας.

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς:

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΄΄ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ΄΄

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ‘’ΣΙΤΟΣ’’

SUPER MARKET  ‘’ ΜΟΥΡΓΗΣ΄΄

Epikouros  Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Επιχείρηση Μπλάουελ

Παστέλι   ΄΄Φ. Χριστόπουλος ‘’

Bodega Café που μας διέθεσαν τα προϊόντα τους.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print