Όμιλοι 21-22

Οι “Όμιλοι  δημιουργικότητας και καινοτομίας” αποτελούν έναν από τους σκοπούς των πειραματικών σχολείων. Θεσμοθετήθηκαν με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών.

Η λειτουργία των Ομίλων ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται με το πέρας του διδακτικού έτους. Οι όμιλοι λειτουργούν μετά το πέρας των μαθημάτων, ενώ κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθεί έως και 2 Ομίλους. Η επιλογή των μαθητών και των μαθητριών γίνεται με τρόπο που ορίζουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

Στο πλαίσιο των Ομίλων, κάθε εκπαιδευόμενος/η αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις: παραδίδει εργασίες και εκπληρώνει οποιοδήποτε άλλο έργο του αναθέτει στη διάρκεια του έτους ο υπεύθυνος καθηγητής. Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς συμμετοχής του στον Όμιλο, και εφόσον δεν υπερβαίνει το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών (8 ή 16 απουσίες ετησίως ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας του Ομίλου), λαμβάνει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.

Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ψηφιακά από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους στη Διεύθυνση του σχολείου.

Πρόγραμμα ομίλων 2021 -22

Το σχολικό έτος 2021-22 στο σχολείο μας λειτουργούν οι εξής όμιλοι:

Μουσικοκινητική αγωγή για τους μικρούς μας φίλους

Μέσα από τη μουσικοκινητική αγωγή με δραστηριότητες που συνδυάζουν τη μουσική με τη κίνηση, τον προφορικό και τραγουδιστικό λόγο, τη μίμηση και τη δραματοποίηση, τα παιδιά αποκτούν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας, λειτουργούν σε συλλογικό επίπεδο και αναπτύσσουν τις βασικές δεξιότητες κινητικότητας και συντονισμού του σώματος.

«Σουτ... αρχίζει το παραμύθι, όταν τελειώσει θα ξέρουμε περισσότερα από ό,τι τώρα» - Hans Christian Andersen

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου και τα μυστικά ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Η φαντασία και το κέφι είναι βασικά συστατικά αυτής της ομάδας. Παίζουμε, διασκεδάζουμε, αναπτύσσουμε τις ιδέες και τη φαντασία μας, βρίσκουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουμε, αλλά δημιουργούμε και νέα. Βλέπουμε τα βιβλία αλλιώς, τα επιλέγουμε, τα γνωρίζουμε και μαζί με αυτά βλέπουμε και τον κόσμο με άλλη ματιά.

Μικροί ερευνητές εν δράσει στην πόλη

Ενδιαφέρομαι κι ενεργώ -Κοινωνική συναίσθηση κι ευθύνη! Μέσα από δράσεις και δραστηριότητες ανακαλύπτουμε με παιχνίδια, έρευνα, κατασκευές, εκδρομές, επαφή και επικοινωνία την ενεργό πολιτειότητα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη. Ώρα να δράσουμε!

Ρομποτική - Μικροί εφευρέτες

Ρομποτική στην εκπαίδευση. Μέσα από τη διερευνητική μάθηση αποκτούμε δεξιότητες ψηφιακής ιθαγένειας και καινοτομίας. Γνωρίζουμε το φανταστικό κόσμο της τεχνολογίας και του οπτικού προγραμματισμού. Κατασκευάζουμε έργα, δημιουργούμε τα δικά μας περιβάλλοντα, ανακαλύπτουμε νέους κόσμους. Η εξερεύνηση ξεκίνησε!

Φυλο…σοφούμε;

Ενδυναμώνουμε τη σκέψη μας. Φύλο-ισότητα-προστασία «Φυλο…σοφούμε» με βάση το φύλο μας. Κατανοούμε τους έμφυλους ρόλους και τις ταυτότητες. Διακρίνουμε και αποδομούμε τα στερεότυπα στην καθημερινότητά μας. Μαθαίνουνε για τη συναίνεση και τα όρια της. Στόχος μας μια κοινωνία συμπεριληπτική, χωρίς έμφυλη βία, που θα προάγει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισότητα όλων των μελών της.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΟΓΟΥ- η ρητορική για τους μαθητές του Δημοτικού

Μαζί παίζουμε, διασκεδάζουμε και ανακαλύπτουμε τα μυστικά του λόγου και της μετάδοσης των μηνυμάτων ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε και να παρουσιάζουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα. Επεξεργαζόμαστε θεματικές όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, ο πολιτισμός κι οι ανθρώπινες σχέσεις. Πραγματοποιούμε επισκέψεις, συμμετέχουμε σε ρητορικούς αγώνες, ακούγεται δυνατά και με επιχείρημα η δική μας φωνή!

Δημιουργική Γραφή

Η Δημιουργική Γραφή συμβάλλει στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, απελευθερώνει τον λόγο και τη σκέψη τους, την έκφραση των συναισθημάτων τους, καλλιεργεί τη φαντασία τους, βελτιώνει τόσο τον προφορικό όσο και τον γραπτό τους λόγο. Τα παιδιά εκφράζονται ελεύθερα χωρίς τον φόβο του σωστού ή λάθους κι αυτό αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους. Γιατί θέλουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση, με δημιουργική σκέψη, με φαντασία και όραμα για τη ζωή τους. Γιατί, όταν τα όνειρα των παιδιών δεν έχουν όρια, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα.

Πρόγραμμα ομίλων 2021 - 22
Δευτέρα
19:00 - 20:30
Φυλο…σοφούμε;
Σακαρέλη Νίκη
Τρίτη
15:00 - 16:30
Μικροί ερευνητές εν δράσει στην πόλη
Βίγκου Κατερινα, Χριστόπουλος Γιάννης
Τετάρτη
17:00 - 18:30
Σουτ! Αρχίζει το παραμύθι… (Τμήμα 1ο)
Σωτηράκη Νινέτα
18:30 - 20:00
Σουτ! Αρχίζει το παραμύθι… (Τμήμα 2ο)
Σωτηράκη Νινέτα
Πέμπτη
18:30 - 20:00
Παιχνίδια Λόγου
Μάλαμα Βασιλική, Παπανικολάου Παναγιώτα
17:30 - 19:00 (Τμήμα 1ο) 19:00 - 20:30 (Τμήμα 2ο)
Ρομποτική - Μικροί εφευρέτες
Γκιουλέκας Γιώργος
Παρασκευή
13:30 - 15:00
Δημιουργική Γραφή
Ντόγκα Φίλη
16:00 - 17:30
Μουσικοκινητική
Λαμπρίδη Δώρα
Όμιλοι

Όμιλος Ρομποτικής – Φεστιβάλ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Ομίλου Ρομποτικής του σχολείου μας στο 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυιών Συστημάτων του Δήμου Καλαμάτας. Η Ομάδα “Ρομποτόπαιδα”

Περισσότερα »

Φεστιβάλ Ρομποτικής

Ο Όμιλος Ρομποτικής του Σχολείου συμμετέχει το Σάββατο 2/7/2022 ώρα 19.30 στο 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων  του Δήμου Καλαμάτας με την συμμετοχή της

Περισσότερα »

Λήξη πρώτης χρονιάς για τους Ομίλους Δημιουργικότητας & Καινοτομίας στο Πειραματικό 10ο Δημοτικό Σχολειο Καλαμάτας

  Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 το απόγευμα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα με γονείς και μαθητές από όλη την πόλη οι όμιλοι δημιουργικότητας και καινοτομίας

Περισσότερα »

Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Σέργιος Σοφικίτης καλεσμένος στον Όμιλο “Σςςςς, αρχίζει το παραμύθι”

Την Τετάρτη 11 Μαϊου ο Όμιλος “Σςςςς, αρχίζει το παραμύθι” φιλοξένησε έναν ξεχωριστό καλεσμένο. Μαζί μας ήταν ο κύριος Σέργιος Σοφικίτης, θεατρολόγος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Περισσότερα »

Η Κατερίνα Ζωντανού στον Ομιλο «Σςςςςςςςςς, αρχίζει το παραμύθι!»

Την Τετάρτη 13 Απριλίου ο Όμιλος «Σςςςςςςςςς, αρχίζει το παραμύθι!» είχε μια ξεχωριστή προσκεκλημένη. Η βραβευμένη Καλαματιανή συγγραφέας Κατερίνα Ζωντανού ήταν μαζί μας ζωντανά! Κουβέντιασε

Περισσότερα »